beurs3

Volledige versie: over de grote voetballanden
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Uit de de vijf  grote voetballanden komen in het voetbal eigenlijk per definitie de marktleiders. 
Ook de jaarlijkse Forbes- en KPMG-rapporten, tonen statistisch overduidelijk aan dat de enorme waardetoename in de sector nagenoeg volledig plaatsvond in de 5 grote voetballanden.

De clubs uit de dominante voetballanden hebben een groot concurrentievoordeel.

Clubs als Porto, Benfica, Ajax hebben in de tegenwoordige structuur vrijwel geen kans meer tegen deelnemers uit de grote landen. 

Porto c.s. en Ajax ontvangen in vergelijking met bijvoorbeeld de Italiaanse clubs maar een fractie uit TV-gelden, zowel nationaal als in Europees verband (Champions of Euro league), en zelfs wereldwijd. Hun competities worden internationaal namelijk zo goed als niet uitgezonden, waardoor je tevens weinig interessant bent voor shirtreclame, sponsoring en dergelijke door multinationals, enz.

De daarom operationeel niet zelden matig presterende kleine beursgenoteerde clubs uit de kleine voetballanden, zijn de reden waarom sommige dogmatici maar bleven geloven (suggereren) dat beleggen in voetbalaandelen niet interessant is. 
Dat de waardeontwikkeling in de bedrijfstak vooral niet-beursgenoteerd bij de clubs uit de grote landen plaatsvond, leidde sterk  af van de ware dynamiek in deze sector.  Die was en is namelijk enorm.


Het steeds dominanter worden van de grote voetballanden valt natuurlijk ook in te zien aan de teams die jaarlijks ver reiken in de Champions League.  Dat clubs als Ajax ooit nog eens zo ver kunnen komen als in het vorige decennium, lijkt vrijwel uitgesloten.
In 2012 deden wij een klein statistisch onderzoek naar dit fenomeen en vergeleken over de periodes 2000-2006 en 2006-2012 de halve finalisten (en hun herkomst) in deze competitie en toonden ons ook om die reden ook overtuigd van de uitstekende kansen voor Borussia Dortmund om zich in de Europese top te kunnen nestelen. Dat artikel hier:  Dortmund prospects

Wat afgezien van het dominante landen effect ook zo bijzonder aan deze sector is, het betreft hier wereldmarktleiders, die dan anders dan in andere bedrijfstakken, onmogelijk nog door een start-up met een leuk idee in b.v. Tel Aviv of Singapur bedreigd kunnen worden. Anders gezegd, de kans dat een Bayern München of een Real Madrid door een Samsung in no time tot een Nokia wordt is in deze sector uitgesloten.

Deloitte introduceerde in 2011 weliswaar de term "untouchable" als titel voor haar Football Money league van het jaar 2011, maar  zij doelden daarmee slechts op Barcelona en Real Madrid, niet op het ontluikende iets bredere fenomeen an sich.

Deloiite Football Money League 2011, The Untouchables

De ontwikkeling, inclusief de omzetgroei van de grote clubs uit de dominante landen, is daarna nog veel pregnanter geworden en tevens is aangetoond dat eigenlijk nog slechts clubs uit de grote voetballanden kans hebben om die lijst binnen te dringen. Illustratief daarbij is dat in de lijst van 2011, waar de  nummer 20 nog slechts een jaaromzet van 105 miljoen euro realiseerde,  zelfs een Borussia Dortmund (inmiddels op weg is naar 400 miljoen euro jaaromzet), niet eens voor kwam.

Maar ook over Borussia Dortmund als investering werd destijds door vele "kenners" minachtend gesproken. Dat weten we nog maar al te goed uit discussies vanaf 2011. Een "oninteressante club", "geen uitstraling", "grauwe stad", "beleggen in voetbal is dom", enz., enz. 
Een juist timing bij sectorkeuzes is eigenlijk alles en sommige "early adapters" van beleggen in voetbal zagen het toen wel helemaal zitten. De beurswaarde van Borussia Dortmund  is sinds haar low van 2010 (55 miljoen euro) nagenoeg vertienvoudigd en nog steeds is er bij dat aandeel aantoonbaar veel upside.