Welkom, gast
U dient zich te registreren voordat u berichten kunt plaatsen op dit forum.

Gebruikersnaam
  

Wachtwoord
  

Forums doorzoeken

(Geavanceerd zoeken)

Statistieken
» Leden: 21
» Meest recente lid: ekidula
» Aantal topics: 21
» Aantal berichten: 842

Volledige statistieken

Meest recente topics
Lazio chat 2
Forum: Lazio
Laatste bericht door de speurneus
08-10-2018, 9:52
» Reacties: 456
» Weergaven: 655.841
Juventus chat
Forum: Juventus
Laatste bericht door SamTafelski
23-11-2017, 12:23
» Reacties: 24
» Weergaven: 35.268
overig beurs
Forum: overige beursgenoteerde clubs
Laatste bericht door atitlan
20-11-2017, 11:02
» Reacties: 2
» Weergaven: 4.695
feedback draad beurs.nl
Forum: feedback draad beurs3.nl
Laatste bericht door Sarahlaply
14-11-2017, 3:31
» Reacties: 3
» Weergaven: 8.309
BVB chat
Forum: Borussia Dortmund
Laatste bericht door atitlan
20-10-2017, 17:09
» Reacties: 33
» Weergaven: 47.326
14 Mei verkiezingen in NR...
Forum: economie en politiek
Laatste bericht door atitlan
15-09-2017, 13:18
» Reacties: 2
» Weergaven: 4.319
sector chat
Forum: sector algemeen
Laatste bericht door atitlan
04-08-2017, 15:05
» Reacties: 5
» Weergaven: 8.626
Lazio chat 1
Forum: Lazio
Laatste bericht door de speurneus
12-05-2017, 17:16
» Reacties: 289
» Weergaven: 417.985
2012 jaar van de DAX
Forum: beleggen algemeeen
Laatste bericht door atitlan
01-03-2017, 16:42
» Reacties: 1
» Weergaven: 3.537
over de voetbalsector als...
Forum: achtergronden
Laatste bericht door atitlan
26-02-2017, 18:07
» Reacties: 2
» Weergaven: 5.079

 
  14 Mei verkiezingen in NRW
Geplaatst door atitlan - 14-05-2017, 9:18 - Forum: economie en politiek - Reacties (2)

Vandaag dan de verkiezingen in het in  voor Nederland zo belangrijke NRW.

Omdat ik, zie linkje, als  vrijwillig "Wahlmitarbeiter" voor vooral het CDU nogal heb mij best gedaan, om hopelijk een paar kiezers op andere gedachten te brengen, ook hier maar even aandacht daarvoor.

http://nrw-ohne-kraft.de/

In elk geval zijn de afgelopen maand in de landelijke pers nogal wat vergelijkingen verschenen gericht op de toestand van NRW zoals door mij gemaakt. Soms opvallend identieke overzichten. 

Maar goed.. hopelijk kan Mevr. H. Kraft niet verder als MP van NRW en het ziet er naar uit -bedenk dat een maand geleden het SPD, dat in NRW traditioneel aan de macht is en oorzaak is van het binnen Duitsland geleidelijk maar zeker achterop raken van deze belangrijke deelstaat is)   nog zo'n 12% voor lag op het CDU- dat dat ook kan lukken. Deze week kwam het CDU in de peilingen voor het eerst gelijk  met het SPD.  En Mevr. Kraft toonde zich aardig nerveus , ging nog maar meer beloftes doen, sloot plots een coalitie helemaal over links met inkl. de Linke helemaal uit, enz.

Ik denk dan.. des te nerveuzer deze inhoudelijk dramatische politica (helaas wel vlot gebekt natuurlijk) is over haar verkiezingsuitslag (en vooral haar privé status),  des te beter dat is voor de toekomst van NRW, van Duitsland, van Nederland en zelfs van Europa.

Wat dan misschien wat minder fijn is voor sommige Nederlandse sectoren, is dat mocht Kraft inderdaad abgewählt worden vandaag, de florerende drugsindustrie het dan zeker een stuk lastiger krijgt voor wat betreft haar exportmogelijkheden.
Dat ook plofkrakers vanuit Utrecht het aan de andere zijde van de grens een stuk lastiger gaan krijgen, enz..

Dit onderdeel afdrukken

  Lazio chat 2
Geplaatst door atitlan - 01-05-2017, 7:55 - Forum: Lazio - Reacties (456)

Nieuwe draad de vorig werd te lang
(30-04-2017, 14:00)connect schreef: Ik sprak gisteren een kenner en die was 100% zeker, als Lazio numero 4 wordt in de competitie hebben ze nog een kans op spelen in de CL. ( soort playoffs of zo )Wat weten wij hiervan met z.n allen.


Vroeger was het inderdaad zo dat wanneer een deelnemer vaneen land de CL won dat land daarna een extra plek kreeg. Dan zou Lazio (zou het nummer 4 worden) mogen deelnemen, mocht het Juventus lukken dit jaar te winnen.

Het toelatingssysteem is echter in de lopende cyclus anders, zie het ingewikkelde artikel drie .. ik geloof niet dat Italië een extra plek boven haar huidige 2+1 kan krijgen
http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Down...WNLOAD.pdf

Dit onderdeel afdrukken

  2012 jaar van de DAX
Geplaatst door atitlan - 01-03-2017, 16:15 - Forum: beleggen algemeeen - Reacties (1)

[Afbeelding: IEX-2012.jaar-van-de-Dax.jpg]

Ik ga de draad maar gewoon hier voortzetten (motivatie volgende bijdrage)

Eerst de herhaling van mijn tekst van 5 jaar gekleden


Omdat veel beleggers voorspellingen doen voor het nieuwe beursjaar, breng ik hier enkele van de mijne, met name die gericht zijn op Duitsland.
In Duitsland was bevolkingskrimp langdurig een groot probleem en met name t.a.v. de immigratiecomponent ook een weerslag van mindere florissante economische ontwikkelingen. 
En waar in veel Europese landen rond 1990 bij het geboortecijfer het dieptepunt werd bereikt, bleef dit cijfer in Duitsland almaar dalen. 
Maar voor het eerst in jaren kon in het tweede kwartaal van 2011 een (snel toenemende) immigratie het tekort bij de geboortes compenseren.
Weliswaar had Duitsland al in 2010 voor het eerst weer een fors immigratieoverschot van 127.000 personen, maar dat was nog steeds niet voldoende voor bevolkingsgroei.
In 2011 liep het immigratieoverschot verder op (Q1: 42.000, Q2: 97.000) en bij in Q2 een geboortetekort van 49.000 werd in dat kwartaal het demografische omslagpunt bereikt en groeide de bevolking met 48.000 personen.

Bevolkingsgroei ondersteunt in hoge mate BNP-groei en zorgt tevens voor toenemende consumentenbestedingen en ook vraag naar woonruimte.
Dit betekent voor Duitsland een enorme omslag, omdat de binnenconjunctuur vanaf nu weer forse groeiimpulsen brengt en het land tevens minder afhankelijk zal maken van haar exportsector. 
Er is nu in Duitsland anders dan elders in West-Europa ruimte voor (flinke) loonsverhogingen, en wanneer dat gebeurt zal Duitsland ook Europa toenemende impulsen kunnen bieden.
In zoverre komen mijn eerdere voorspellingen in detail uit en blijf ik dus logischerwijze onverminderd bullish over de Duitse economie.

Maar ook moet ik helaas bij mijn verwachting blijven dat we een eerder zo nooit voor mogelijk gehouden afkoppeling van de Nederlande economie van de Duitse gaan zien. 
Nederland heeft na 20 jaar Ponzi met grond- en onroerend goed met enorme structuurproblemen in eigenlijk alle sectoren. Ik vrees daarom voor een langdurige recessie in Nederland en dito uit de hand lopende overheidsfinancien. 
Helaas kan ik geen wezenlijke lichtpunten vinden en imo kunnen alleen draconische bezuinigingen en herstructureringen (in het bijzonder t.a.v. woning- en vastgoedmarkt, onderwijs en gezondheidszorg) Nederland er economisch en financieel weer bovenop helpen. Zelfs een uittrede uit de euurozone is wellicht noodzakelijk om het land langs de weg van devalutie weer concurrerend te maken.. ik zou er voorstander van zijn.

Omdat de Duitse economie geen onroerend goed bubble had en een dito decennilang stagnerende binnenconjunctuur, moest het in een pijnlijk proces haar economie en overheidssector meer concurrerend maken. In het bijzonder is de loonontwikkeling in Duitsland jarenlang sterk achter gebleven. 
Tevens ontleent de Duitse economie nu veel meer dan vroeger impulsen aan haar zich snel ontwikkelende Oosterburen. De baltische regio boomt in stagnerend Europa.
Verder hebben Duitse ondernemingen hun investeringen meest op de emerging markten gericht.

De economische omslag in Duitsland kwam in 2010 nog niet tot uiting in een outperformance van de DAX, maar de zo volledig andere randvoorwaarden voor de Duitse economie moeten voor de komende jaren eigenlijk tot een sterke outperformance voor Duitse beursgenoteerde bedrijven leiden. En natuurlijk ook voor de DAX.

Binnen de DAX verwacht ik dan weer een sterke outperformance voor de autosector.
De in 2010 (verder) sterk oplopende omzetten en winsten (i.h.b. bij BMW en Volkswagen) hebben vanwege recessieangst en europerikelen niettemin tot licht dalende koersen geleid en dito zijn in deze sector de waarderingen nu uitzonderlijk laag.
Wanneer echter het besef doordringt dat er voor de autoindustrie nog veel meer groeijaren in het verschiet liggen zal dat dito ook in (veel) hogere taxaties en waarderingen tot uitdrukking moeten komen. Als geen andere markt is de autosector vanwege de ontwikkelingen in de emerging markten immers gemuteerd van een cyclische naar een groeimarkt.

Hoewel ik al met al over heel veel Duitse bedrijven positief ben, verwacht ik in het bijzonder ook bij Borussia Dortmund een enorme inhaalslag. Niet alleen zijn daar opbrengsten en winsten (eigenlijk als bij geen ander Duits bedrijf) geexplodeerd, anderzijds ligt de waardering momenteel een factor 4 tot 12 lager dan van andere grote Europese voetbalclubs. Dit terwijl deze bovendien opereren in landen waar de economische vooruitzichten allesbehalve met die van Duitsland vergelijkbaar zijn.

Dit onderdeel afdrukken

  BVB-nieuws
Geplaatst door atitlan - 30-01-2017, 16:21 - Forum: Borussia Dortmund - Geen reacties

kan in deze draad

Dit onderdeel afdrukken

  Lazio nieuws
Geplaatst door atitlan - 30-01-2017, 16:20 - Forum: Lazio - Geen reacties

kan in deze draad

Dit onderdeel afdrukken

  Juventus nieuws
Geplaatst door atitlan - 30-01-2017, 16:19 - Forum: Juventus - Reacties (1)

kan in deze draad

Dit onderdeel afdrukken

  feedback draad beurs.nl
Geplaatst door atitlan - 30-01-2017, 12:30 - Forum: feedback draad beurs3.nl - Reacties (3)

Ik ben benieuwd wat de leden van het BEURS 3 beleggersforum vinden, en waarom zij met dit initiatief meedoen.

En natuurlijk ook naar ideeën/wensen/suggesties voor aanvulling/verandering/verbetering. Ook in de toekomst uiteraard.

Voor zulk soort feed-back is deze draad bedoeld.. zodat we er hopelijk een heel waardevol forum voor gebruikers maar ook voor lezers van kunnen maken.

Dit onderdeel afdrukken

Big Grin Bij problemen met je account
Geplaatst door beurs3nl - 28-01-2017, 7:42 - Forum: over beurs3.nl - Geen reacties

EDIT : de problemen met inloggen van een nieuw account lijken opgelost : ric is al zuinigjes gesignaleerd in het BVB Forum Big GrinHelaas lijken er wat technische problemen te zijn met het creëren van accounts.

Gisteravond heb ik als "admin" twee accounts, waaronder dat van Ric,  opnieuw moeten aanmaken, omdat zij niets met hun account konden. Het merkwaardige is dat ik daarna wel kon inloggen met die accounts, maar zij zelf nog steeds niet. 

Het MyBB platform heeft zich al vele jaren bewezen, maar bij het configureren van het forum moest (of kon) ik wel meer dan honderd soms voor mij erg vage keuzes doen, en mogelijke bijten bepaalde gemaakte keuzes elkaar nu. 

Dus mocht je welk probleem dan ook ondervinden met registratie of in het forum,dan graag even een e-mail naar het info@beurs3.nl account, of voor zij die dat kennen naar mijn persoonlijke e-mail adres.
Let dus ook op de meteen te ontvangen retour-mail die mogelijk bij sommige e-mail providers in de spam-map belandt.

Nadat je je account door het aanklikken van de link in de retour-mail hebt geactiveerd, moet je in principe meteen alles kunnen doen. 
En moet deze thread er aan het einde zoals in onderstaande afbeelding uit zien.

Je hebt dan dus een 

 • “Antwoord” knop. Dat is te vergelijken met de “quote” button van IEX.
 • Nieuwe Reactie” knop. Die brengt je een royaal edit-venster, met heel veel mogelijkheden.
 • En ook  "snel reactie" venster, dat echter geen edit/opmaak mogelijkheden (zoals deze opsommingstekens) biedt. 
 • De "Handtekening-optie" links kun je evt. gebruiken om een vooraf ingestelde vaste zin ("signature") onder je bijdragen te plaatsen.
 • De knoppen "Bewerken" en "Verwijderen" zijn natuurlijk alleen dan aanwezig wanneer het je eigen bijdrage betrof.
[Afbeelding: scherm.gif]

Dit onderdeel afdrukken

  sector chat
Geplaatst door atitlan - 27-01-2017, 11:35 - Forum: sector algemeen - Reacties (5)

Bundesliga naar nieuw omzetrekord

Deze sector draad dan maar beginnen, met een velen niet onbekend type uitspraak (dogma) t.a.v. deze bedrijfstak.

Citaat:voetbalclubs kunnen geen geld verdienen, het geld wordt er altijd zo weer uitgekegeld


Eigenlijk kun je zulke uitspraken  als "van andere tijden" afdoen, soms zeker ook plaatsen in de categorie  bewust een zaak willen bashen, terwijl je wel beter weet, want we weten dat zulk (wan)gedrag op beleggingsfora nogal hardnekkige beoefenaars heeft.
 • In weinig andere sectoren kunnen evt. "problematische" dan wel "matig renderende" bedrijven, als ze dat wensen of wanneer het echt nodig is, zo betrekkelijk gemakkelijk hun winst opvoeren en/of hun balanspositie versterken. Daarover in de rubriek achtergronden meer.

 • Ook houdt het citaat de misvatting in dat je als voetbalclub forse winsten zou moeten maken om interessant te kunnen zijn als belegging/investering  (ook daarover in de rubriek achtergronden meer).

 • Maar ondanks dat er een veel groter potentieel daartoe is (uit met name transfers), zit ook het rapporteren van winst in deze sector sterk in de lift.
Gisteren bracht de Bundesliga haar jaarrapport over het seizoen 2015/16 uit.
Groeide de omzet van de gezamenlijke 18 clubs al enkele jaren bijkans tegen de klippen op, vorig jaar kwam er gewoon weer 24% (!) in één jaar bij.
Wanneer in Duitsland (of Nederland) een andere sector er in slaagt 5% te groeien in één jaar, jubelt men al snel over een "topjaar".

De 18 Bundesliga clubs passeerden tesamen voor het eerst de 3 miljard euro (!) en wel meteen zeer royaal.
Reken maar eens uit hoe dan de gemiddelde omzet van een Bundesliga club zich verhoudt tot de Nederlandse koploper Ajax bijvoorbeeld.

Ook de winstgevendheid van de clubs in de breedte verbetert in de cash rijke grote voetballanden razendsnel. Zie ook het vorige week uitgebrachte UEFA rapport.

In 2015/16 boekten de gezamenlijke 18 Bundesliga clubs 2015/16 een netto winst van 200 miljoen euro
Dit terwijl ze niet minder dan 1,2 miljard euro aan de Duitse schatkist bijdroegen.

Voorwaar heeft het topvoetbal (mede uiteraard dankzij het FFP-beleid van de UEFA) zich tot een gezonde en ook waardevolle bedrijfstak gemuteerd.
hier het artikel

Bundesliga boom continues with record revenues

It has been another year of rapid growth for Germany's top football league. The Bundesliga has announced that for the first time, it has generated more than three billion euros in annual revenue.

The Bundesliga's financial growth has continued for a 12th straight season with the announcement that it generated 3.24 billion euros ($3.47 billion) in revenue during the 2015-16 season.

The 23.7 percent increase from the previous year's figures means the revenue level surpasses the three-billion euro threshold for the first time, with 13 of the Bundesliga's 18 teams posting revenue in excess of 100 million euros.

Germany's second division, which had generated total revenue of more than 500 million euros for the first time in the prior season, posted revenue of 608.3 million euros in 2015-16, an increase of 20.6 percent.
Bayern Munich, the league's top club, account for 18.2 percent of the Bundesliga's income, having announced revenue of 592 million euros in December. All revenue streams grew for Bayern, though commercial income led the way, fueled by sponsorship and merchandising.

[Afbeelding: 19054572_401.jpg]

The figures, presented by the German Football League (DFL) in their annual Bundesliga Report, illustrate the rapid growth of Germany's top flight, a sentiment echoed by DFL CEO Christian Seifert.

"[The results] epitomize the prevailing, unfettered momentum of the entire Bundesliga universe," Seifert said in a statement.

"But they are also evidence for just how precious an asset German professional football really is. Likewise, they provide an indication as to what extraordinary opportunities are available, thanks to this sound basis.

Seifert pointed towards the opportunities for further growth and plans to raise the profile of the league in China, whose domestic football league is experiencing meteoric growth.
"The DFL strives to further optimize the conditions for German professional football on multiple levels," he said "For instance, theextensive exchange with Chinese football  represents a major achievement towards further raising the Bundesliga's profile in a country where the number of fans is estimated between 400 million and 500 million."

http://www.dw.com/en/bundesliga-boom-continues-with-record-revenues/a-37288343

Dit onderdeel afdrukken

  Juventus chat
Geplaatst door atitlan - 27-01-2017, 8:58 - Forum: Juventus - Reacties (24)

4 jaar Juventus, een terugkoppeling

Omdat diverse “early sector adapters” precies 4 jaar geleden ook het aandeel Juventus als erg kansrijk in deze sector begonnen te zien, is het wel interessant om deze Juventus thread te beginnen, met een artikel dat aan de sterke omzetgroei van precies de afgelopen 4 jaar refereert. Het artikel is gebaseerd op de vorige week verschenen Football Money League 2017 van Deloitte.

Citaat:Juve’s revenue has increased from €195m in 2012 to €341m for 2016. “


artikel  : Four Serie A clubs in richest 20

Dat is een omzettoename in 4 jaar van exact 75%. Dat is natuurlijk indrukwekkend, te meer dat ook in 2013 al bekend was, dat qua stadion recettes verdere groei nauwelijks mogelijk was. Juventus had dankzij haar nieuwe stadion ook in 2013 al een fraaie bezetting.

In het topvoetbal is stadion bezetting (of capaciteit) echter al lang geen beslissende factor meer.

Zelf bij Borussia Dortmund (als bekend al vele jaren met een gemiddelde van 80.000+ de Europese toeschouwer Croesos ), maken de stadioninkomsten geen 20% van de totale omzet  meer uit. Een soortgelijke omzetexplosie bij Dortmund kwam idem nauwelijks uit toegenomen stadioninkomsten voort.

Waarom benadruk ik de 75% groei van Juventus?

Omdat de winstgevendheid van haar omzet over die periode zelfs gestegen is, is het helder dat zowel ondernemingswaarde als marktwaarde nu ook minimaal 75% hoger zouden moeten liggen dan vier jaar geleden.

Dit alles los van of de toenmalige marktwaardering correct was, maar dat nemen we in dit als illustratie bedoelde voorbeeld even aan.

Dan zouden veel beleggers geneigd zijn te denken, dat ook de koers 75% had moet stijgen.

Dat ware al mooi geweest, maar dit voorbeeld wil laten zien dat dit een (overigens veelgemaakte) fundamentele misvatting is. De koers van Juventus had bij die omzettoename zelfs 2,5x (!) hoger moeten liggen dan 4 jaar geleden (koers +150%). 

Vier jaar geleden bestond ongeveer de helft van de toenmalige ondernemingswaarde van 400 miljoen euro uit netto schuld. Het equity (eigenkapitaal, in dit geval de beurswaarde) betrof dus eveneens precies de (andere) helft van de ondernemingswaarde.

Een waardestijging van 75% impliceerde in het geval van Juventus een toename met 300 miljoen euro. En bij een over die periode gelijkblijvende schuld had deze waardetoename dus volledig in een dito toegenomen beurswaarde tot uiting moeten komen. En daarmee dus niet 75% naar 150% koersstijging moeten betekenen.

Samengevat

 • 2013 : 200 miljoen equity waarde (beurswaarde) + 200 miljoen net debt maakte toen 400 miljoen ondernemingswaarde (EV = enterprise value)
 • 2013-2017 : 75% omzettoename → 75% toename ondernemingswaarde (zodat dan immers de multiple EV/omzet onveranderd blijft)
 • 2017 : 700 miljoen ondernemingswaarde –/- 200 miljoen net debt = 500 miljoen equity waarde. En daarmee dus exact 2,5x de equity waarde van 2013.
Nu even aannemende dat de marktwaardering (koers) van toen 22 cent precies correct was (dat was ze niet), dan had de koers nu mutatis mutandis 2,5 x 22 cent = 55 cent moeten bedragen.

In de praktijk weten we echter dat toegenomen marktdominantie ook in de voetbalsector  (zie ook Forbes) hogere waarderingen impliceert.

Ergo, de multiple EV/omzet  van Juventus zou nu hoger moeten liggen dan 4 jaar geleden.
Stel 33% hoger, dan hield 75% omzettoename een verdubbeling (+100%) van de ondernemingswaarde in, en had dit vervolgens (wederom vanwege gelijk blijvende net debt) maar liefst een verdrievoudiging van de koers moeten betekenen, van 22 cent naar 66 cent.


Nogmaals, dit alles aannemende dat de marktwaardering in 2013 (toen dus een koers van 22 cent) correct was.
Overigens komt de aldus voorgerekende 66 cent nog lang niet in de in de buurt van wat Forbes inmiddels als fair value voor Juventus berekent.

In mijn artikel “Mafia practices in Italian soccer” op Lazio-Stakeholder  click hier , heb ik er al op gewezen dat de enige analist die merkwaardigerwijze Juventus (en de beide andere Italiaanse voetbalaandelen) “doet”, dat tevens op een wel erg bijzondere manier doet. 
Maar goed, voor het inzichtelijk maken van extreme praktijken (en  scheefwaarderingenwil deze site zeker ook bedoeld zijn.

Dit onderdeel afdrukken