De volgende waarschuwingen zijn opgetreden:
Warning [2] count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable - Line: 871 - File: D:\www\beurs3.nl\www\forum\showthread.php PHP 7.4.11 (WINNT)
File Line Function
D:\www\beurs3.nl\www\forum\showthread.php 871 errorHandler->error
over de Football Money League (club ranglijst Deloitte)
#1
Naast Forbes, houden ook KPMG en Deloitte zich al een een aantal jaren intensief met de sector bezig. Deloitte publiceerde vorig week haar nieuwe Football Money League 2017, zie afbeelding.
Terwijl Forbes en KPMG zich richten op waardebepaling van de clubs, rangschikt Deloitte hen slechts op jaaromzet, wat natuurlijk niet een op een gelijk te stellen is met "rijkste clubs".

Ik heb in de afbeelding de beursgenoteerde clubs omkaderd. Afgezien van Manchester United (dat eigenlijk al eeuwig marktleider is) zijn dat Juventus, Borussia Dortmund en AS Roma. Deze clubs kwamen allen recent in een sterke groeifase  terecht en  zo ook in deze ranglijst.

Van de in totaal slechts zes beursgenoteerde clubs uit de vijf grote voetballanden (19 van de 20 clubs in de lijst zijn echter uit die landen afkomstig), zijn alleen Olympic Lyonnais en Lazio (nog) niet vertegenwoordigd.
Zodra het ook hen lukt, zich voor de Champions League te kwalificeren, zullen ook zij eigenlijk "automatisch" de ranglijst der grootste clubs kunnen beklimmen.

Lazio heeft in AS Roma (de clubs komen niet alleen uit de zelfde stad, ze spelen zelfs in hetzelfde stadion) wel een onmiskenbaar voorbeeld hoe snel de omzet dan gaat groeien. Dat komt met name ook vanwege de zeer hoge market pool voor de Italiaanse deelnemers (gefinancierd door ook uit Italië afkomstige TV inkomsten). 
Niet dat voor nu al waarschijnlijk is, maar Lazio zou na CL kwalificatie in eerste stap doorgroeien naar een jaaromzet van ca 160 miljoen Euro, mogelijk zelf 180 miljoen euro. 
Vanaf september a.s. spelen de Italiaanse teams echter voor 4 vaste plekken in de Champions League ingaande het seizoen 2018/19.
Ook voor Lyon ziet het er goed uit, omdat ook Frankrijk naar 4 vaste plekken in de CL gaat, daarmee eveneens gelijk komt met Spanje, Engeland en Duitsland.

Wanneer je dan realiseert dat de grote clubs worden gewaardeerd op gemiddeld ruim drie maal  (3,63) hun jaaromzet, dan maakt een eenvoudig rekensommetje al duidelijk dat in het bijzonder Lazio, met haar onwaarschijnlijke marktkapitalisatie van  39 miljoen Euro een astronomische upside heeft. 
Een marktconforme waardering zou dan immers pas in een range van 12x-15x (!) de huidige koers aan de orde zijn.  Zou Lazio vanwege haar (noodgedwongen) zo lage kostenstructuur, bij een sterke omzetsprong bovengemiddeld winstgevend  worden, reken dan maar uit wat een waarderingspremium (zeg 4x de jaaromzet)  de koers kan  brengen.

[Afbeelding: deloitte-2017.gif]


een link naar het Deloitte rapport hier 
https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/uk/Documents/sports-business-group/deloitte-uk-sport-football-money-league-2017.pdf
Antwoord


Berichten in dit topic
over de Football Money League (club ranglijst Deloitte) - door atitlan - 25-01-2017, 13:42Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)