De volgende waarschuwingen zijn opgetreden:
Warning [2] count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable - Line: 871 - File: D:\www\beurs3.nl\www\forum\showthread.php PHP 7.4.25 (WINNT)
File Line Function
D:\www\beurs3.nl\www\forum\showthread.php 871 errorHandler->error
2012 jaar van de DAX
#1
[Afbeelding: IEX-2012.jaar-van-de-Dax.jpg]

Ik ga de draad maar gewoon hier voortzetten (motivatie volgende bijdrage)

Eerst de herhaling van mijn tekst van 5 jaar gekleden


Omdat veel beleggers voorspellingen doen voor het nieuwe beursjaar, breng ik hier enkele van de mijne, met name die gericht zijn op Duitsland.
In Duitsland was bevolkingskrimp langdurig een groot probleem en met name t.a.v. de immigratiecomponent ook een weerslag van mindere florissante economische ontwikkelingen. 
En waar in veel Europese landen rond 1990 bij het geboortecijfer het dieptepunt werd bereikt, bleef dit cijfer in Duitsland almaar dalen. 
Maar voor het eerst in jaren kon in het tweede kwartaal van 2011 een (snel toenemende) immigratie het tekort bij de geboortes compenseren.
Weliswaar had Duitsland al in 2010 voor het eerst weer een fors immigratieoverschot van 127.000 personen, maar dat was nog steeds niet voldoende voor bevolkingsgroei.
In 2011 liep het immigratieoverschot verder op (Q1: 42.000, Q2: 97.000) en bij in Q2 een geboortetekort van 49.000 werd in dat kwartaal het demografische omslagpunt bereikt en groeide de bevolking met 48.000 personen.

Bevolkingsgroei ondersteunt in hoge mate BNP-groei en zorgt tevens voor toenemende consumentenbestedingen en ook vraag naar woonruimte.
Dit betekent voor Duitsland een enorme omslag, omdat de binnenconjunctuur vanaf nu weer forse groeiimpulsen brengt en het land tevens minder afhankelijk zal maken van haar exportsector. 
Er is nu in Duitsland anders dan elders in West-Europa ruimte voor (flinke) loonsverhogingen, en wanneer dat gebeurt zal Duitsland ook Europa toenemende impulsen kunnen bieden.
In zoverre komen mijn eerdere voorspellingen in detail uit en blijf ik dus logischerwijze onverminderd bullish over de Duitse economie.

Maar ook moet ik helaas bij mijn verwachting blijven dat we een eerder zo nooit voor mogelijk gehouden afkoppeling van de Nederlande economie van de Duitse gaan zien. 
Nederland heeft na 20 jaar Ponzi met grond- en onroerend goed met enorme structuurproblemen in eigenlijk alle sectoren. Ik vrees daarom voor een langdurige recessie in Nederland en dito uit de hand lopende overheidsfinancien. 
Helaas kan ik geen wezenlijke lichtpunten vinden en imo kunnen alleen draconische bezuinigingen en herstructureringen (in het bijzonder t.a.v. woning- en vastgoedmarkt, onderwijs en gezondheidszorg) Nederland er economisch en financieel weer bovenop helpen. Zelfs een uittrede uit de euurozone is wellicht noodzakelijk om het land langs de weg van devalutie weer concurrerend te maken.. ik zou er voorstander van zijn.

Omdat de Duitse economie geen onroerend goed bubble had en een dito decennilang stagnerende binnenconjunctuur, moest het in een pijnlijk proces haar economie en overheidssector meer concurrerend maken. In het bijzonder is de loonontwikkeling in Duitsland jarenlang sterk achter gebleven. 
Tevens ontleent de Duitse economie nu veel meer dan vroeger impulsen aan haar zich snel ontwikkelende Oosterburen. De baltische regio boomt in stagnerend Europa.
Verder hebben Duitse ondernemingen hun investeringen meest op de emerging markten gericht.

De economische omslag in Duitsland kwam in 2010 nog niet tot uiting in een outperformance van de DAX, maar de zo volledig andere randvoorwaarden voor de Duitse economie moeten voor de komende jaren eigenlijk tot een sterke outperformance voor Duitse beursgenoteerde bedrijven leiden. En natuurlijk ook voor de DAX.

Binnen de DAX verwacht ik dan weer een sterke outperformance voor de autosector.
De in 2010 (verder) sterk oplopende omzetten en winsten (i.h.b. bij BMW en Volkswagen) hebben vanwege recessieangst en europerikelen niettemin tot licht dalende koersen geleid en dito zijn in deze sector de waarderingen nu uitzonderlijk laag.
Wanneer echter het besef doordringt dat er voor de autoindustrie nog veel meer groeijaren in het verschiet liggen zal dat dito ook in (veel) hogere taxaties en waarderingen tot uitdrukking moeten komen. Als geen andere markt is de autosector vanwege de ontwikkelingen in de emerging markten immers gemuteerd van een cyclische naar een groeimarkt.

Hoewel ik al met al over heel veel Duitse bedrijven positief ben, verwacht ik in het bijzonder ook bij Borussia Dortmund een enorme inhaalslag. Niet alleen zijn daar opbrengsten en winsten (eigenlijk als bij geen ander Duits bedrijf) geexplodeerd, anderzijds ligt de waardering momenteel een factor 4 tot 12 lager dan van andere grote Europese voetbalclubs. Dit terwijl deze bovendien opereren in landen waar de economische vooruitzichten allesbehalve met die van Duitsland vergelijkbaar zijn.
Antwoord


Berichten in dit topic
2012 jaar van de DAX - door atitlan - 01-03-2017, 16:15
RE: 2012 jaar van de DAX - door atitlan - 01-03-2017, 16:42Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)