De volgende waarschuwingen zijn opgetreden:
Warning [2] count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable - Line: 871 - File: D:\www\beurs3.nl\www\forum\showthread.php PHP 7.4.11 (WINNT)
File Line Function
D:\www\beurs3.nl\www\forum\showthread.php 871 errorHandler->error




over de voetbalsector als investment case
#1
De reden is : spectaculaire omzetgroei

Als gevolg daarvan is in de periode 2004 -2016 de waarde van de 20 grootste voetbalclubs met +225% toegenomen. 
In diezelfde periode (de verschijningsdata van de Forbes rapporten daarbij als vergelijkingsbasis),  steeg de AEX met  +25% (zie tabel). Daarbij dan wel de kanttekening dat in de AEX de uitgekeerde dividenden niet ingerekend werden. Zou je dat effect meenemen, dan had de AEX in die periode in de orde +75% geboekt.

De gemiddelde waarde van de grootste 20 clubs (let wel, alleen nog het seizoen 2014/15 is in Forbes laatste rapport meegerekend), lag al bij 1,44 miljard USD. Dat is ongeveer 1,35 miljard euro.

Hier overigens de bron, Forbes Business of Soccer 2016  http://www.forbes.com/soccer-valuations/ 

[Afbeelding: forbes-2004-2016.gif]

Dat zegt eigenlijk wel alles over hoe voetbal aan het boomen is. Heel duidelijk is in deze grafiek  een versnelling van het tempo zichtbaar. De afgelopen 6 jaar was er ruim een verdubbeling van de marktwaarde (enterprise value) van de top 20 bedrijven.
Waarom die toename van waarde zich zo concentreerde bij juist de (ca) top 20 van de sector, daarop zullen we elders ingaan.

Qua waardering  ligt de waarde van de grootste clubs op gemiddeld 3,3 x hun jaaromzet.

Naarmate de omzetten hoger zijn, zijn de clubs gezonder en ligt deze  "multiple" in beginsel hoger. Zo is dat bij de allergrootse clubs bijna  5x de jaaromzet.

Interessant daarbij is dat bij overnames ook de prijzen betaald worden die Forbes (en ook KPMG) in in rapporten als richtsnoer geven.

Ook de marktleider Manchester United is ongeveer identiek op de markt gewaardeerd.

2005 verliet "MANU" de beurs na een overname bij een waarde van ca 800 miljoen Euro. Nu is dat 2,7 miljard Euro. Zelf het matige sportieve presteren van de afgelopen jaren heeft de waarde van ManU niet geschaad.

Het is daarmee een belangrijke misvatting gebleken te geloven dat clubs in het topvoetbal grote winsten moeten maken om als club een miljard of zelfs twee miljard euro waard te zijn. Ik zou het moeten uitrekenen maar ik schat dat de top 10 clubs, die samen pakweg 20 miljard euro waard zijn, bij elkaar 300 miljoen euro netto winst realiseren. In die orde van grootte ongeveer.. dan zit je op een sector k/w van 60 of zo.
Antwoord


Berichten in dit topic
over de voetbalsector als investment case - door atitlan - 25-01-2017, 8:52



Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)